Uvac
Uvac

Sunčano majsko jutro. Temperatura blizu 20-og podeoka. A na putu Ivanjica-Sjenica, podno Javora – sneg. U autobusu svega četiri putnika. Krivudavi put usporava vožnju i daje mogućnost da se uživa u prirodi. Zaseoci u daljini ušuškani u nestvaran mir borove i bukove šume. Kao da je vreme stalo. I to me već navodi na pomisao da me čeka nešto zaista drugačije. Uvac.

Nekoliko kilometara pre Sjenice dočekuju nas ljubazni domaćini, čuvari rezervata „Uvac“ Zihnija Papić i Gočodija Šule. Uz kafu, u kafeu na samom ulazu u rezervat, nama nestrpljivima objašnjavaju kako izgleda tura obilaska Uvačkog jezera, čamcem i pešačkim stazama.

 

Plovidba jezerom i meandrima Uvca. Spokoj i tišinu remete samo ptice i pozdravi ribolovaca…
Ne možete da ostanete ravnodušni na dela koja je priroda izvajala

Uvac

Kafe na ulazu u rezervat/foto: B. D.

Uvac

Šule i Zilhija, čuvari rezervata i
moja saputnica/foto: B. D.

Uvac

Mir/foto: B. D.

Konačno pokret. Plovidba jezerom i meandrima Uvca. Spokoj i tišina koje remete samo zvuk motora, ptice i pozdravi ribolovaca. Šule kaže da leti vlada prava morska atmosfera. Strme, oštre, nepristupačne stene stanište su beloglavog supa koji su se potpuno stopili sa njima. Pokušavam da fotografišem ali teško mogu da ih raspoznam u stenama. Šule pokazuje na jednog orla koji je podigao glavu. I ugledh ih, na oko 10 metara visine.

Nastavljamo plovidbu. Sa desne strane ostaju delovi nekadašnjeg grada Nemanjića, Kapija i Devojačka stena za koju je vezana legenda o devojci koja je sa nje skočila jer su roditelji hteli da je udaju za momka koga ne voli. Čudesna dvljina… Ne možete da ostanete ravnodušni na prizore koji ostavljaju bez daha, na dela koje je priroda izvajala.

Uvac
Plovidba jezerom/foto: B. D.
Uvac

Devojačka kapija/foto: B. D.

Uvac

Kapija odakle počinje
uspon ka vidikovcu/foto: B. D.

Nakon nešto više od sat vremena stigosmo do pristana koji je uređen uz pomoć ambasade Poljske. Metalni plavi stepenici uklješteni u strmi krečnjački odsek uvode nas u ledeni dah Ledene pećine. Na ulazu mali kameni sto i stolice koje su čuvari napravili. Priča nam Šule kako se leti u njoj rashlađuju, a zimi greju. Jer zime su ovde oštre, duge, a temperatura u pećini je konstantna preko cele godine, osam stepeni. Napravili su i metalna vrata od kojih samo čuvari imaju ključ. A onda, kao da su otvorena vrata nekog drugog sveta. Svetlucavi kristali stalaktita sa kojih kaplje voda navode vas na to da ste svedok njihovog daljeg stvaranja. Ritmički zvuci kapljanja po bigrenim kadicama iz kojih može da se pije voda. U nestvarnim oblicima stalagmita prepoznajem neku životinju, ljudske obrise…

Uvac

Pristan/foto: B. D.

Ulaz u Ledničku pećinu/foto: B. D.

Nagovara me Šule da se slikam na jednoj uzvišici u pećini i odmah namešta ruke u „makazice“ – ne postoji drugi način da se popenjem. Njemu to nije bio problem. Pogled ka stropu mi govori da je zaista vredelo, kao da ogroman kristalni luster od stalaktita blješti iznad moje glave. Svaki oblik na njemu priča neku svoju priču i raspiruje maštu do neslućenih granica. Dolazimo do kraja naše šetnje po pećini, dalje mogu samo speleolozi sa opremom. 

Ledeni ukrasi/foto: B. D.

Blještavi stalagmit/foto: B. D.

Oštri stalaktiti/foto: M. K.

Pozdravlam se sa Zihnom i Šuletom uz njihov poziv da ponovo dođem i povedem prijatelje, uz moje obećanje da ću sigurno doći. I hoću, jer spoju ove prirodne lepote i ljubaznosti vodiča ne može se odoleti. Do sledećeg susreta, prijatelji…. Uvac i vi to zaslužujete

Posetite našu facebook stranicu.

Najveći pećinski sistem u Srbiji

Rezervat „Uvac“ je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja (prve kategorije). Prostire na teritorijama Opština Sjenica i Nova Varoš, na skoro 7.600 ha. Bogat je kraškim oblicima – površima, uvalama, vrtačama, okapinama, prerastima, pećinama i jamama. Atrakciju predstavlja  najveći do sada poznat pećinski sistem u Srbiji, Ušački pećinski sistem, jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata kod nas. Sistem čine Ušačka pećina, Ledena pećina i jama Bezdana čiji su kanali međusobno povezani i imaju ukupnu dužinu od 6.185 m. Izlaz iz Ušačke pećine, koji se nalazi u kanjonu, stalno je pod vodom, i moguće mu je prići samo čamcem. Izlaz iz Ledene, koja je dosta suvlja, nalazi se iznad nivoa vode. Najveći deo sistema čini Ušačka pećina.

Ledena pećina/foto: B D. i M. K.

Nešto kraća je Ledena pećina koja ima dva ulaza, prvi u selu Gornje Lopiže, a drugi u koritu Uvca. Glavni kanal Ledene pećine prostire se praktično paralelno glavnom kanalu Ušačke pećine, na rastojanju od oko sto metara. Obilazak je moguć samo sa vodičima rezervata, uz baterijske lampe jer u pećini nema električnog svetla.

Nebeski letač – beloglavi sup

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je stavljen pod zaštitu, prevashodno da bi se očuvao i razmnožio beloglavi sup, vrsta orla lešinara, najveća ptica koja živi u Srbiji. Raspon krila i do 3 metra čini ga moćnim letačem čiji let su istraživali i aeronautičari.

Mladunac i odrastao beloglavi sup/foto: pexels

Ima veliku ulogu u lancu ishrane u ekosistemu, kao čistač prirode, jer se isključivo hrani uginulim životinjama pa tako sprečava širenje zaraza i vrši prirodnu reciklažu. Pre dvadesetak godina ova retka vrsta je bila pred izumiranjem.

Foto: pexels

Danas ima oko 500 jedinki pa je kolonija ove vrste ptice najveća na Balkanu. Prosečna težina ptice je osam do devet kilograma. Ženka, krajem januara ili početkom februara, polaže samo jedno jaje i na njemu leže oba roditelja osam nedelja. Gnježđenje se obavlja uglavnom na krečnjačkim stenama, grupno je i obrazuju se kolonije. Mladunac ostaje na gnezdu, pre prvog leta, oko četiri meseca. Supovi polno sazrevaju sa oko pet godina. Žive nepunih 40 godina i verni su partneri do smrti.

Više o nama pogledajte ovde.